Lisa Fonssagrives

Lisa Fonssagrives

Stjärnfotografen Irving Penn (dog 2009 och tidningarna var då fulla av artiklar om honom. Nu är det en utställning med hans verk i Stockholm. Om hans fru står det i alla artiklar att hon hette Lisa Fonssagrives och var från Uddevalla eller västkusten.

Från början hette hon Lisa Bernstone, ett efternamn som hennes far, Uddevallas första tandläkare tog sig då han inte var nöjd med Andersson.

Hon var en av tre systrar som växte upp i en villa på Lagerbergsgatan i Uddevalla som revs på 1960-talet för att ge plats för en parkeringsplats. Villan hade ritats av arkitekten Eugen Thorburn. Sommarhus hade familjen lite längre söderut, vid Raneberg, i Resteröd en bit norr om Ljungskile. Sommarhuset kallades Ranehill. Och utan henne kanske Irving Penn inte blivit den kände fotograf som han blev. För hon var hans favoritmodell.

På dessa två platser och i dessa två hus växte de tre systrarna Lisa (1911-1992). Lilian (1914-) och Kajsa (1917-?) upp. De två äldre systrarna reste till Paris för att gå på cirkusskola, Lisa träffade den franske dansaren Fernand Fonssagrives och gifte sig med honom och dansade tillsammans med honom några år. Men han skadade sig och blev istället modefotograf med Lisa som som modell. När de två flyttade till USA strax innan andra världskriget så tog förhållandet slut då Lisa träffade Irving Penn och sen gifte sig med honom år 1950. Lisa blev också Irving Penns favoritmodell. De genomförde också ett andra bröllop i Resteröds kyrka år 1991, ett år innan Lisa dog.

Lisa var under sin tid förmodligen världens högst betalda fotomodell och Irving Penns modebilder med henne blev legendariska. När karriären som fotomodell var över så blev hon istället skulptör och 1995 hade Moderna Museet i Stockholm en retrospektiv utställning tillägnad Lisa Fonssagrives Penn som bestod av Irving Penns foton och Lisa Fonssagrives Penns skulpturer. Lisa Fonssagrives Penn kallas ofta för den första supermodellen.

På somrarna var Irving Penn och Lisa Fonssagrives Penn ofta i Raneberg för att ta det lugnt och segla. Bönderna på Restenäs var knappast speciellt imponerade av Irving Penn kan man tänka, så de fick säkerligen vara ifred där.

Även de båda andra systrarna tillbringade ett antal år i USA, Lilian Bernstone var gift med en redaktör på Reader’s Digest och Kajsa, som var gift med tecknaren Birger Lundquist, fyttade till USA för en tid när denne dog redan 1952. Konstnären Kaj Bernstone är son till Kajsa. Lilian Bernstone levde fortfarande år 2008, i Resteröd, då hon intervjuades i Bohusläns Årsbok om sitt och sina systrars liv. Årsboken ges ut av Bohusläns Hembygdsförbund och Bohusläns Museum.

Intressant?
I media: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, Sydsvenskan,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,